top of page
Jong paar thuis

Tips om therapie te bespreken

Er kunnen veel (logische) redenen zijn waarom je niet in therapie wil of er tegenop ziet. Misschien vind je jezelf niet echt een prater en ervaar je weerstand om dan met een therapeut in gesprek te gaan.

Misschien zit je er helemaal niet op te wachten om over je gevoel, of moeilijke momenten te praten, en zie je het niet zitten om het gedoe tussen jullie, of je verleden op te rakelen.

Misschien vind je dat het nog goed (genoeg) gaat. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je twijfelt.  Of dat jullie allebei twijfelen.

Ik geef je enkele tips om met elkaar het gesprek in te gaan, zeker als één van jullie wel wil en de andere terughoudend is.

​

​

1. Vraag je partner naar de reden van de twijfel, en probeer deze niet te veranderen.

Het is best lastig om echt te luisteren. Als je zelf graag wil, zal je wellicht proberen je parter te overtuigen. En dus deze tip; jouw energie en overtuiging zal waarschijnlijk je partner meer onder druk zetten waardoor je partner zich niet gehoord voelt. Misschien ontkracht je, vanuit jouw eigen verlangen en overtuiging, direct alles wat je partner zegt. Dan wordt het een discussie. Probeer een rustig moment te vinden en verplaats je in je parter; Wat maakt nou écht dat die twijfel er is bij je partner? Vraag eens; "Wat kan ik voor je doen, wat heb je nu even van mij nodig?" Als je  moeite doet om je partner te begrijpen, zal dat echt gewaardeerd worden. Los van of je het snapt of het ermee eens bent. Geef jezelf en de ander dan heel even de tijd. Geef aan; "Ik heb je gehoord." Wellicht kan je even afstemmen; "Mag ik jou vertellen hoe ik erin sta? Of ga ik nu te snel?" Als die ander nog even tijd nodig heeft om alles te verwerken, vraag dan concreet, ( over 10 minuten, een uur...) wanneer jij jouw kant mag vertellen zodat ook daar ruimte voor is.

​

2. Bedenk wat jullie samen zouden willen kunnen bereiken m.b.v. de therapie en bespreek die.

Neem even de tijd, en bedenk wat jij zou willen bereiken met behulp van de therapie. Wat mis je nu? Wat wil je graag terug? Als jullie dit bespreken, kan je partner kan het gevoel krijgen misschien dat de therapie bedoelt is om hen, haar, hem te veranderen, en dat jij van mening bent dat je partner de schuldige is. Dat kan leiden tot weerstand bij je partner. Dus; hou het bij jouw verlangen, en vraag aan elkaar, met oprecht de bedoeling om naar de ander te luisteren hoe de ander er in staat. 'Meer intimiteit, meer verbinding, meer samen kunnen lachen, leren begrijpen van elkaars behoeften'.. zijn mooie voorbeelden. Neem een rustig moment om dit te bespreken. En wat voor mij een eye-opener was en is; 'Luister je om te kunnen reageren, of luister je om je partner te begrijpen?' Kijk eens of jullie gezamenlijke ideeën hebben. Wat zou je willen dat ik, een therapeut, voor jullie kan betekenen? 

​

3. Zoek samen meer informatie.

Ga samen op zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld op de website EFT.nl. Daarop wordt meer informatie gegeven over EFT relatietherapie. Je kunt lezen over andere stellen die deze therapie volgden en meer te weten komen over de gedachte achter de therapie. EFT is een bewezen effectieve therapie, waar je je weer kunt leren verbinden met je partner. Het werkt ook als je het moeilijk vindt om te praten over gevoelens of deze te laten zien. Ik kan je hier echt bij helpen.

​

4. Spreek af eerst alleen een kennismaking te hebben.

Een eerste gesprek met een relatietherapeut is spannend. Beide partijen moeten kijken of er een klik en vertrouwen is voor een goede samenwerking. Uiteindelijk is een kennismaking daarom een goede kans om te kijken of relatietherapie iets voor jullie is. De therapeut kan uitleg geven over de werkwijze en wat er van jullie wordt verwacht. Spreek af niet direct te beslissen om verder te gaan, maar dit na het eerste gesprek samen te overleggen.

​

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg. Het is een stap om ondersteuning te zoeken en een proces om er naartoe te groeien. Maar als jullie de stap eenmaal hebben gewaagd, is het de investering vaak meer dan waard!

 

Deze tekst is gebasseerd op onderzoek en tekst van Lars van Kessel. 

bottom of page